Nederlander drinkt meer slobberwijn

Nederlanders zijn het afgelopen jaar meer wijn gaan drinken, maar kozen daarbij wel vaker voor een goedkopere fles. Door het mooie zomerweer in 2003 werd ook weer meer rosé gedronken. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureaus AC Nielsen en Trendbox, die in opdracht van het Productschap Wijn zijn opgesteld.

Vorig jaar is vijf procent meer wijn, champagne en mousserende wijnen, port, sherry en vermouth verkocht, tegen twee procent groei in 2002. De omzetgroei viel echter tegen, doordat de consument voor een gemiddeld goedkopere fles wijn heeft gekozen. De omzetstijging viel terug van een plus van zeven procent in 2002 naar een plus van vier procent vorig jaar.

De consument heeft vooral bij de reguliere wijnen gekozen voor goedkopere soorten. Zo daalde in supermarkten de gemiddelde prijs van een fles rood, wit of rosé met 2,1 procent naar 2,74 euro. Volgens het productschap is een einde gekomen aan de jaarlijks oplopende bestedingen aan wijn nu consumenten ‘klaarblijkelijk’ meer op de prijs letten. Het schap vreest bovendien dat de huidige supermarktoorlog de wijnomzet verder onder druk zal zetten.

Per hoofd van de bevolking werd vorig jaar 19,6 liter wijn gedronken. Dat is een stijging van 0,6 liter, ofwel viervijfde fles wijn, in vergelijking met 2002. Van deze wijnplas dronken Nederlanders gemiddeld 7,3 procent rosé, terwijl dat in 2002 nog 4,6 procent was. In de warme zomerperiode van 2003 bereikte het rosé-gebruik zelfs een piek van 16,7 procent.

De traditionele wijnlanden Frankrijk, Italië en Spanje moesten net als in voorgaande jaren terrein prijsgeven aan zogenoemde nieuwe wereldwijnlanden als Australië, Zuid-Afrika, Argentinië, Chili en de Verenigde Staten. Het aandeel van deze nieuwe wijnlanden groeide van 25,1 procent naar 30,3 procent.

Wel blijft de Franse wijn bij Nederlanders nog steeds favoriet. Bijna 48 procent van de reguliere wijn die vorig jaar werd verkocht, kwam uit Frankrijk. Een jaar eerder was dit nog bijna 49 procent.