nieuws

North Sea Jazz verlaat Den Haag voor Rotterdam

Horeca

Het North Sea Jazz Festival wordt vanaf 2006 in Rotterdam gehouden. Het grootste jazzevenement van Nederland vindt met ingang van dat jaar in evenementenhal Ahoy’ plaats. Dat maakte wethouder W. van Sluis (economie) woensdag bekend.

North Sea wordt al jaren in Den Haag gehouden. Door het verdwijnen van de Statenhal moest het festival een andere locatie zoeken, aldus festivaldirecteur T. van den Hoek. ,,We blijven het liefst in Den Haag, maar zien geen andere oplossing.” Volgens Van den Hoek is het vertrek nog niet helemaal zeker. ,,Tot eind maart kijken we de zaak aan, maar de kans dat het lukt om hier te blijven is 1 procent. Als we gaan, dan wordt het Ahoy’.”

De gemeente Den Haag gaat er vanuit dat de betrokken partijen als Van den Hoek en directeur P. Elsinger van het Nederlands Congres Centrum (NCC), waartoe de Statenhal behoort, binnen de stadsgrenzen een passend onderkomen kunnen vinden voor het festival. North Sea Jazz en de stad horen bij elkaar, vindt het college van burgemeester en wethouders. ,,Hierover zijn de betrokken partijen het eens”, meldde een woordvoerder. Het college wil dan ook op korte termijn het overleg tussen de partijen voortzetten, omdat het ,,groot belang hecht aan voortzetting van het NSJ in Den Haag”.

J. van der Vegt, directeur van Ahoy’, is blij met de keuze voor Rotterdam. ,,Ik begrijp ook wel dat ze eigenlijk niet weg willen uit Den Haag, de stad waar het festival al bijna dertig jaar is geworteld. Maar als ze daar dan toch wegmoeten, zijn ze hier heel welkom.” Op North Sea Jazz komen jaarlijks ongeveer 70.000 bezoekers af. Van der Vegt verwacht dat dat aantal door de verhuizing naar Rotterdam niet lager wordt. ,,Het festival is een begrip en heeft veel fans. Daarbij bieden wij als Ahoy’ ook mogelijkheden.”

Van den Hoek verklaart de keuze voor Ahoy’ door te wijzen op de reputatie van het complex als ‘muziektempel’, de mogelijkheden die de hallen bieden, de compacte locatie en het snelle handelen van de Rotterdamse politiek. De directie van Ahoy’ biedt North Sea zekerheid voor tien jaar.

De 29e editie van het festival begint dit jaar op 9 juli. North Sea Jazz ziet sinds een aantal jaren niet alleen een keur aan internationale artiesten langskomen, maar heeft ook ‘dependances’ in het buitenland.

Elsinger van het Nederlands Congres Centrum (NCC) reageerde woensdag enigszins verrast dat het nieuws ‘op straat’ lag. ,,Wij hebben nog geen reactie van Van den Hoek gehad, maar het lijkt erop dat hij nu toch al een keuze heeft gemaakt. Het is nog niet officieel.” Het NCC had een uitgebreid plan de campagne ingediend bij Mojo, de werkgever van Van den Hoek. Met grote tenten zou ondanks het verdwijnen van de Statenhal evenveel capaciteit te realiseren zijn geweest als anders. ,,Maar dat kost wel per festival honderdduizenden euro’s meer”, aldus Elsinger.

Op de plaats van de Statenhal verrijst de komende jaren een nieuw kantoor voor Europol van 30.000 vierkante meter. Met het hoofdkwartier van de Europese politieorganisatie wordt in het gebied tussen het Omniversum en het Joegoslavië-Tribunaal het ‘The Hague World Forum’ verder gestalte gegeven. Den Haag wil zich de laatste jaren steeds meer profileren als ‘internationale stad van recht en vrede’, met een scala aan internationale organisaties. De gemeente Den Haag is van plan om de Statenhal buiten het Haagse stadscentrum weer op te bouwen. De grote publieksevenementen die in de hal plaatsvinden, verhuizen dan mee.

Reageer op dit artikel