nieuws

Oerol festival op de tocht

Horeca

Het cultureel festival Oerol wil extra geld van het Rijk, de provincie Friesland en de gemeente Terschelling. Als dat er niet komt, wil het Oerolbestuur het festival niet langer organiseren, stelde artistiek leider J. Mulder dinsdag.

De organisatie heeft door het wegvallen van sponsors Dayzers, Javaanse Jongens, ASN Bank en de Waddenvereniging en door stijgende kosten financiële problemen. Dit jaar kan het tiendaagse festival doorgaan door een greep van 150.000 euro in het zogenaamde Garantiefonds. Verder hebben de Staatsloterij en de Nederlandse Aardoliemaatschappij eenmalig geld gegeven.

,,Die incidentele gelden vallen in 2005 weg en zonder extra geld van overheidsorganisaties betekent dat de doodsteek voor Oerol”, aldus Mulder. De artistiek leider wil graag dat de overheid 25 procent van de totale begroting van 2,5 miljoen euro structureel financiert. ,,Overheidssubsidies moeten de basis van culturele activiteiten vormen. Anders zijn wij veel te afhankelijk van publieksinkomsten en giften van donateurs en vrienden van Oerol”, stelt Mulder.

In 2003 werkte het jaarlijkse festival met een budget van 2,2 miljoen euro. Door stijgende kosten is na 2004 een budget van minstens 2,5 miljoen euro nodig. De overheidssubsidies zijn volgens Mulder echter de afgelopen jaren gelijk gebleven. Daardoor wordt de procentuele bijdrage van Rijk, provincie en gemeente steeds lager.

Vorig jaar bezochten 50.000 mensen Oerol. Dit jaar duurt het festival met de titel ‘Niemandsland’ van 11 tot en met 20 juni. Oerol bestaat sinds 1982.

Reageer op dit artikel