nieuws

Sobere opening voor De Keukenhof

Horeca

De Keukenhof heeft woensdagmiddag voor de 55e keer zijn poorten geopend. Het park is tot en met 20 mei geopend voor publiek. In die periode staan de planten en bloemen om de beurt volop in bloei. Daarnaast is er een gevarieerd programma met activiteiten, met uitschieters op eerste en tweede paasdag, corsodag (24 april) en moederdag.

De bezoekersstroom naar het bollenpark is de laatste jaren gestaag afgenomen. De Keukenhof zag vooral het intercontinentale bezoek verminderen. Dit als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten en de uitbraak van de longziekte SARS in Azië. In 2000 passeerden nog 798.000 bezoekers de poort, in 2003 waren dit er 670.000.

Aan een prognose voor dit seizoen wil directeur J. Wessel zich niet wagen. ,,Elk getal dat ik noem is per definitie fout”, zei hij tijdens de persconferentie woensdag. Wessel ziet wel kansen in de toekomst. De versoepeling van uitreisvisa in China bijvoorbeeld zou tot meer bezoekers kunnen leiden.

De Keukenhof richt zich momenteel vooral op bezoekers uit Midden- en Oost-Europa en op de Nederlander zelf. Die laatste zou volgens de directie lijden aan het ‘Euromast-syndroom’. ,,De naamsbekendheid van De Keukenhof onder Nederlanders is heel groot, maar veel van hen zijn er nog nooit geweest. Daar willen we wat aan gaan doen.”

De opening vond door het overlijden van prinses Juliana op sobere wijze plaats. Prinses Margriet zou de openingshandeling komen verrichten, maar moest verstek laten gaan, evenals commissaris van de koningin J. Franssen. Burgemeester Langelaar van Lisse en gedeputeerde E. Heijningen van de provincie Zuid-Holland waren de plaatsvervangers.

Reageer op dit artikel