nieuws

Strijdvaardig personeel Oesterbar klaagt Kooistra aan

Horeca

Het personeel van de onlangs gesloten Oesterbar in Amsterdam laat zich niet zonder slag of stoot naar de slachtbank leiden. Tien personeelsleden hebben bij justitie in Amsterdam aangifte gedaan tegen Sjoerd Kooistra. Daarnaast zijn ook de advocaat van Kooistra, Gerald de Jong, en de pachters Pim Lammertink en Martijn Nijdam aangeklaagd.

Het onttrekken van goederen aan een faillissement en faillissementsfraude, zo luit de aanklacht van het personeel van de Oesterbar. Ook zouden Kooistra, De Jong, Lammertink en Nijdam volgens de aanklacht een criminele organisatie vormen, met als doel benadeling van schuldeisers door middel van het creëren van faillissementen.

De bijna 65-jarige Oesterbar ging eind januari dicht. ‘Het personeel loopt door de hele gang van zaken salarissen, vakantiegeld, vut-regelingen en pensioenaanspraken mis’, zegt fiscalist Leon Lancée in Het Parool. Lancée is door het personeel van de Oesterbar in de arm genomen. Het is nog onduidelijk om hoeveel geld het gaat.

De Oesterbar werd op het laatst geëxploiteerd door de besloten vennootschap Copaco. Op het adres van Copaco is ook Yiamas bv gevestigd. Lancée heeft daarom beslag laten leggen op de bankrekening van Yiamas bv. Lancée: ‘Copaco en Yiamas zijn aan elkaar gelieerd. Op de rekening van Yiamas staan nog enkele duizenden euro’s’. Yiamas bv was een zustermaatschappij van de failliet verklaarde Keybo en HBA. Keybo, HBA en Yiamas waren voor honderd procent dochteronderneming van P. Versteeg Beheer bv. Deze onderneming is weer in handen van Pim Lammertink.

Naast de collectieve aanklacht van het Oesterbarpersoneel, heeft ook een voormalig kelner van het Amsterdamse horecabedrijf bij de politie een aanklacht van bedreiging ingediend. Het personeelslid heeft zich de afgelopen weken in de media enkele malen negatief uitgelaten over Kooistra en consorten. Vorige week werd hij telefonisch met de dood bedreigd. Lancée: ‘De man had zich in een televisieuitzending uitgelaten over Kooistra. Daags erna kwam er een telefoontje bij hem binnen, waarin hem te verstaan werd gegeven dat hij koud zou worden gemaakt als hij doorging met zijn beschuldigingen tegen de Kooistragroep.’

Inmiddels heeft Heineken laten weten de zakelijke contacten met Kooistra ‘af te bouwen’. De brouwer is de publiciteit rondom de commotie zat en zit met Kooistra in de maag. ‘De relatie met Kooistra is de afgelopen jaren steeds moeizamer geworden. Er is sprake van een afbouw’, laat Heinekenwoordvoerder Sjouke Koopal weten in Het Parool.

Reageer op dit artikel