nieuws

Tekort aan friet en aardappelen dreigt

Horeca

Een tekort aan aardappelen dreigt. De koepelorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) waarschuwt dat de voorraad van 2003 op grond van de huidige berekeningen ‘twee tot drie weken’ eerder op zal zijn dan er nieuwe oogst is.

Volgens Vogelaar van de Producenten Organisatie voor Aardappelen (POA) kan dat tekort nog verder oplopen, omdat het poten van de nieuwe oogst vertraging oploopt. Omdat de aardappelen voor de frietindustrie vaker later van het land komen, sluit hij niet uit dat er eind dit voorjaar tevens een ‘tekort voor frietindustrie’ zal zijn. Op dit moment zijn er in Nederland volgens de NEPG 16 procent minder aardappelen op voorraad dan in dezelfde tijd vorig jaar.

Eind 2003 al werd duidelijk dat de aanhoudende droogte van afgelopen voorjaar en zomer voor een slechte aardappeloogst zorgde. Bijna twintig procent minder aardappelen werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar van het land gehaald. Omdat niet alleen Nederland werd getroffen door droogte en de extreem warme zomer, hebben ook de omringende landen met het probleem te maken. Volgens de cijfers van de NEPG is de huidige voorraad in België bijvoorbeeld ruim 28 procent kleiner dan een jaar geleden.

Vogelaar van de POA stelt dat de prijzen voor de aardappelen nu al aan het stijgen zijn wegens het dreigende gat van enkele weken tussen de oude en de nieuwe oogst. ‘En dat tekort kan nog langer duren naarmate het voorjaar langer wegblijft’, stelt hij. Nu zouden de aardappelen gepoot moeten worden, maar loopt dit vertraging op omdat het land te vochtig is.

Voor komend jaar zijn de verwachtingen voor een goede oogst groot. Te meer omdat de hoeveelheid aardappelen, die gepoot zal worden, iets groter (een tot twee procent) zal zijn dan in 2003.

Reageer op dit artikel