nieuws

MidsummerNightfeest jubileum cultureel Den Haag

Horeca

Het MidsummerNightfeest op 19 juni is een van de hoogtepunten waarmee Den Haag het jubileum van een aantal culturele instellingen viert. De residentie herdenkt dit jaar dat een aantal van haar toonaangevende kunstinstellingen en de haven van Scheveningen honderd of tweehonderd jaar bestaat. De stad heeft extra geld uitgetrokken voor een breed spectrum aan culturele activiteiten en evenementen om dit te vieren.

Rond het begin van de zomer houdt de stad op 19 juni een gratis toegankelijk festival, MidsummerNight, op het Lange en Korte Voorhout. Op diverse plekken verrijzen podia en speelplekken voor theatergroepen, muzikanten, stand-up comedians en dichters. Op het schelpenpad rond de beeldententoonstelling komen lange tafels in Bourgondische stijl, gedekt met karaffen wijn en Franse broden. Het college van burgemeester en wethouders levert een nog geheime eigen bijdrage.

Na middernacht verplaatst het feest zich naar de theaters en kunstinstellingen aan het Voorhout en zet het programma zich voort. Een ander culturele primeur is de drijvende tentoonstelling in de Hofvijver. Van 17 september tot en met 10 oktober komen op grote pontons open lijsten te staan, die door kunstenaars worden beschilderd.

Het Nederlands Dans Theater en het Residentie Orkest, die allebei honderd jaar bestaan, presenteren in september een gezamenlijke productie. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Schouwburg speelt het duo Mini & Maxi (Karel de Rooy en Peter de Jong) de hoofdrol in een uitvoering van Wachten op Godot van Samuel Beckett, die exclusief voor het jubileum is geproduceerd.

Ook de Scheveningse haven viert een jubileum. De haven bestaat honderd jaar en viert dit onder meer met het Residentie Orkest met een Concert by the Sea. Verder voert het Schevenings Toneel een speciale voorstelling op van het toneelstuk Op hoop van zegen van Herman Heijermans.

Het feest wordt met meer dan veertig Haagse instellingen gevierd. Veel activiteiten hebben een Europees thema om de stad als internationale trekpleister neer te zetten. Zo is er in juli en augustus in de Grote Kerk een tentoonstelling van kunstenaars uit de tien landen die op 1 mei tot de Europese Unie toetreden. Het gehele programma Den Haag 2004 – puur cultuur is te vinden op de website www.denhaag2004.nl.

Reageer op dit artikel