nieuws

North Sea Jazz Festival definitief naar Rotterdam

Horeca

Het North Sea Jazz Festival verhuist definitief van Den Haag naar Rotterdam. Dat heeft organisator Mojo woensdag gezegd. Het festival zal dit en volgend jaar nog wel in het Nederlands Congrescentrum in Den Haag plaatsvinden.

Een van de problemen van het festival is het verdwijnen van de Statenhal van het Congrescentrum. Ahoy’ in Rotterdam zou daarna een betere locatie zijn. De gemeente Den Haag heeft nog druk met de organisatie van het festival overlegd om North Sea voor de stad te behouden. ,,Maar we zijn er niet uitgekomen”, aldus Mojo.

Daarmee is na 28 jaar een einde gekomen aan de samenwerking tussen het North Sea Jazz Festival (NSJ) en de gemeente Den Haag. Impresario Paul Acket ontwikkelde het concept voor het festival juist aan de hand van het Congresgebouw, dat veel concerten tegelijk onder één dak mogelijk maakte. Het werd een eclatant succes en het festival zette Den Haag wereldwijd op de kaart. Ook de economie van de stad voer er wel bij.

Volgens een gezamenlijk persbericht van de gemeente en het Congrescentrum voldeden de faciliteiten die de gemeente Den Haag en het gebouw hebben aangeboden, na het afbreken van de Statenhal in 2005, wel aan de eisen van het festival. ,,Het NSJ had echter onoverkomelijke productionele bezwaren en zag geen mogelijkheden om in de toekomst substantieel te groeien.”

Vorige week heeft de gemeente Den Haag in samenwerking met het Nederlands Congrescentrum tekeningen gepresenteerd voor de alternatieve huisvesting van het jazzfestival in Den Haag. Een aantal tenten rondom het Congrescentrum zou volgens dit plan als vervanging dienen voor de Statenhal en een aantal kleinere zalen die in 2005 worden afgebroken. Het voorstel is door de festivalorganisatie afgewezen, zegt Mojo, omdat ,,het niet voldoet aan de kwaliteitseisen en conceptuele randvoorwaarden die de organisatie aan het festival stelt. Zo houdt het plan te weinig rekening met de noodzakelijke bezoekerscapaciteit, publiekstromen en geluidsoverlast. Daarnaast wordt er geen zekerheid geboden omtrent het gebruik van het Paul Acket-paviljoen en de Catsheuvel in de toekomst.”

De keuze voor Ahoy’ is volgens Mojo gemaakt vanwege de mogelijkheden die dit complex biedt om het bestaande festivalconcept zonder al te ingrijpende wijzigingen in de toekomst te kunnen voortzetten. ,,Naast het Sportpaleis zijn er in Ahoy’ meerdere grote en kleine zalen en kunnen er op het buitenterrein tenten komen. Hierdoor blijft het mogelijk naast grote namen, die veel bezoekers trekken, ook jazzacts te programmeren voor een meer selectief publiek. Bijkomend voordeel is dat de bereikbaarheid van Ahoy’ per openbaar vervoer uitstekend is, en dat er een zeer groot aantal parkeerplaatsen aanwezig is. Voor het publiek betekent dit dus een nog betere serviceverlening.”

De gemeente Den Haag wijst erop dat het echte paviljoens met stalen constructies waren, die werden aangeboden. Ze zouden zelfs voor een deel op de naastgelegen rijweg komen te staan, die vier weken lang zou worden afgesloten, alles om North Sea te behagen. Nu dat allemaal niet genoeg is bevonden, spreekt Den Haag van een ,,pijnlijke scheiding”, maar neemt zij haar verlies: ,,Wat moet je anders?”

Rotterdam ontvangt North Sea Jazz met open armen. ,,We hebben jaarlijks al twee miljoen bezoekers, maar dit is natuurlijk een fantastisch evenement erbij”, zegt directeur J. van der Vegt van Ahoy’. Of het festival anders wordt opgezet, kon hij nog niet zeggen. ,,We moeten het intieme, sfeervolle karakter behouden. Misschien is het tijd voor een nieuw sausje, maar we hebben nog twee jaar om daarover te overleggen.”

Nadat het nieuws over een mogelijke verhuizing naar Rotterdam twee weken geleden uitlekte, deed Den Haag een ultieme poging om het jazzfestival te behouden. Van der Vegt maakte zich echter geen zorgen. ,,Den Haag kon al twee jaar geen alternatief bieden. Dan lukt dat niet ineens wel in twee weken.”

Reageer op dit artikel