nieuws

Van Nelle Ontwerpfabriek bijna volledig verhuurd

Horeca

De Van Nelle Ontwerpfabriek, de voormalige fabriek voor koffie, thee en tabak in Rotterdam is bijna volledig verhuurd. Veertig ondernemingen bezetten 45.000 van de 55.000 vierkante meter in het gebouw, dat een industrieel monument is. Op woensdag werden ook de contracten ondertekend om van het oude ketelhuis een exclusief gezondheids- en saunacentrum te maken. Verder krijgt het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam een dependance in het gebouw.

Sinds Sarah Lee/DE de Van Nelle-fabriek een decennium geleden verliet, heeft het pand van binnen een metamorfose ondergaan. In de hallen zitten onder meer architecten, reclame- en communicatiebureaus en kunsthandelaren, die samen vierhonderd mensen werk bieden. Het bruist er van nieuwe activiteiten en originele concepten.

Zo transformeert het ketelhuis in ‘het badhuis van de toekomst’. Liefhebbers kunnen zich laten verwennen in Finse, infrarood- of kleurentherapie sauna’s, er is begeleiding voor mensen met eetstoornissen en burn-out en buiten badderen is ook mogelijk.

In de voormalige bedrijfskantine komt een indoorgolfbaan. Bezoekers kunnen met beelden instellen dat ze een swing maken op de greens van St. Andrews of de Bahama’s. De vertrouwde baan in Rhoon oproepen, kan ook.

Voor de nog open ruimte bestaan plannen voor een centrum voor kunst en vrije tijd. ,,We praten met ondernemers over het openen van een dansclub en ruimtes voor cabaret, muziek en toneel”, zegt Eric Gude van de directie van de ontwerpfabriek.

De verbouwing van de in de jaren ’30 gebouwde fabriek was een hele klus. Bij het plaatsen van dubbele beglazing bleek bijvoorbeeld dat geen raam hetzelfde was. Monumentenzorg en de welstandscommissie kijken ook met argusogen toe of het industriële erfgoed wel intact blijft.

,,Dit is een architectonisch en economisch boegbeeld”, vindt wethouder W. van Sluis (Economie). Rotterdam beijvert zich daarom om de fabriek op de werelderfgoedlijst van de Unesco (cultuurorganisatie Verenigde Naties) te krijgen. De voordracht staat gepland voor 2005.

Rotterdam maakt zich echter zorgen over de voortgang. De gemeente is bang dat de benoeming van oud-staatssecretaris Van der Ploeg in het Unesco-comité dat het erfgoed uitkiest, de nominatie van Van Nelle voorlopig tegenhoudt. Nederland zou de schijn van belangenverstrengeling willen vermijden. Rotterdam heeft over dit onderwerp recent opnieuw een brief gestuurd aan staatssecretaris Van der Laan (Cultuur).

Reageer op dit artikel