nieuws

Buitenlandse toeristen vinden Amsterdam niet duur

Horeca

Het toerisme naar Amsterdam zit in de knel, maar aan de euro lijkt het niet te liggen. Mogen Nederlanders dan misschien steil achterover slaan als ze op een terras op de Dam 5,50 euro voor een witbiertje moeten betalen, toeristen blijven er niet voor thuis.

Buitenlandse toeristen vinden Amsterdam niet duur

Buitenlandse toeristen vinden Amsterdam helemaal niet duur, zo blijkt uit een niet representatieve steekproef woensdagmiddag op een zonnige Dam. O.k., de hoofdstad is niet goedkoop, zeggen ze. ‘Maar het is logisch dat je in een toeristische plaats wat meer betaalt’, aldus een bezoeker uit Duitsland.

Vooral de prijzen voor eten en het openbaar vervoer worden als zeer redelijk ervaren. ‘Maar de prijs voor vervoer is ook helemaal niet belangrijk’, weet een ander. ‘Als het maar gemakkelijk is, en dat is hier zo.’

Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen sneller dan daarvoor. Vooral de horeca kreeg het verwijt misbruik te hebben gemaakt van de omwisseling. De index consumentenbestedingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (het jaar 2000 = 100) ging tussen 2001 en 2004 omhoog van 104,2 naar 109,9. Voor alcoholhoudende dranken en tabak ging het cijfer echter van 106,7 naar 116,2 en voor de horeca van 105,8 naar 115,5.

De prijzen in genoemde sectoren, die voor toeristen zwaar wegen, gingen dus bijna twee maal zo snel omhoog als de totale gemiddelde prijsstijging. Ook iets als een taxiritje is in Amsterdam veel duurder dan in andere steden, bleek uit recent onderzoek. Voor een rit van 5 kilometer betaalt de reiziger gemiddeld 13,97 euro. In een stad als Dublin betaalt de bezoeker 6,33 euro voor een even lang ritje.

Daarvan profiteert een gebruinde wielertaxirijder, zegt hij. Met een roman in de handen staat hij op de Dam te wachten op een klant. ‘Ik hoef nooit langer dan een kwartier te wachten. Voor korte ritjes zijn wij goedkoper dan een taxi.’ Hij vraagt 1 euro voor elke drie minuten fietsen.

Amsterdam steeg het afgelopen jaar 26 plaatsen op de ranglijst van duurste wereldsteden, naar de 26e plaats. De sterke positie van de euro was volgens adviesbureau Mercer Human Resource Consulting de reden dat Amsterdam alsmaar duurder wordt. Toeristen halen daar hun schouders over op en bevolken massaal de terrasjes op en rond de Dam.

‘In vergelijking met andere hoofdsteden in Europa is Amsterdam zelfs goedkoop’, zegt een Japanse backpacker. Hij toert over het continent en naar eigen zeggen probeert hij in elke stad een BigMac. ‘In Amsterdam betaal je voor een BigMac 4,95 euro, in Parijs is dat 5,80.’ Eén ding is heel goedkoop in Amsterdam vergeleken met andere Europese steden, vinden drie Italiaanse toeristen. ‘Een zakje drugs.’

Musea en attracties in Amsterdam kampen met matige bezoekersaantallen en de rijen voor rondvaartboten krimpen in. Economisch mindere tijden in het thuisland verhindert toeristen naar Amsterdam te reizen. Degenen die wel naar de Nederlandse hoofdstad komen, willen er met volle teugen van genieten. En net als in andere landen loont het de moeite voor een drankje even een zijstraat in te slaan. Bij de zeven Eurocafés in de stad kost een glas bier 1 euro.

Reageer op dit artikel