Aantal gokkasten neemt vooral af in horeca

In Nederland zijn steeds minder gokkasten. In de afgelopen drie jaar zijn er bijna 2000 kansspelautomaten verdwenen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de brancheorganisatie VAN Speelautomaten maandag heeft gepresenteerd.

Het aantal gokkasten en behendigheidsautomaten, zoals flipperkasten, neemt vooral in de horeca fors af. Kansspelautomaten in cafés, snackbars en speelhallen leveren steeds minder op. Dit wijten de uitbaters aan de invoering van de euro en het wisselende gemeentelijke vergunningenbeleid.

Het aantal speelautomatenhallen is sinds 2001 gedaald. Nederland kent er nu 255. Het aantal gokkasten per amusementshal is toegenomen. Dit komt onder meer door een stijging van het aantal gokautomaten in Holland Casino, zo schrijven de onderzoekers.

Steeds meer exploitanten eisen dat hun gokkast een bepaald rendement haalt. Door het teruglopen van de belangstelling voor de kasten moeten veel cafés en snackbars de speelautomaten hierdoor de deur uit doen. De exploitanten verwachten dat hun inkomsten uit de gokautomaten verder zullen afnemen.