Werkdruk horeca met 13,2 procent gedaald

De werkdruk in de horeca is in vier jaar tijd met 13,2 procent gedaald. De overbelasting van werk in de horeca was in 2000 nog 34,2 procent. Dit jaar bedraagt dat 29,7 procent. Het Arboconvenant Werkdruk Horeca heeft een belangrijke rol gespeeld in het terugdringen van de werkdruk.

Dat zegt de branchebegeleidingscommissie horeca tijdens de afronding van het vier jaar durende project. Met de reductie van 13,2 procent overtreft de commissie de doelstelling. Die stond op 10 procent reductie. Hoewel het arboconvenant nu is afgerond, blijven de tools om werkdruk te verminderen bestaan. Het Bedrijfschap Horeca en Catering heeft hiervoor de hulpmiddelen overgedragen het Horeca Branche Instituut. Die zal op haar beurt het project voortzetten.

Volgens voorzitter Jaap Hooiveld van de branchebegeleidingscommissie blijft het percentage hoog. ‘We zijn tevreden over de reductie maar vinden de ruim 29 procent nog erg hoog. Concreet betekent het dat één op de drie werknemers door werkdruk uitvalt. Hoe dit horecacijfer zich verhoudt met andere sectoren, is niet geheel duidelijk. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van meerdere onderzoeken.’

HappyHoreca bevat hulpmiddelen voor ondernemers en medewerkers in de horeca. Zoals een methode om verzuim en werkdruk te meten, en een werkboek om werkdruk en werkplezier te verbeteren. Het Arboconvenant Werkdruk Horeca is een gezamenlijk initiatief van Koninklijk Horeca Nederland, FNV Horecabond, CNV BedrijvenBond, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het bedrijfschap Horeca en Catering.