nieuws

CBS: veel loze brandmeldingen in horeca

Horeca

Horecagelegenheden hebben in 2002 ongeveer 3500 keer een brand gemeld. Bijna 3000 daarvan waren loos, zo blijkt uit cijfers die het CBS maandag heeft gepubliceerd. Vrijwel alle loze meldingen waren afkomstig van een brandmeldinstallatie.

In 2002 braken 545 branden uit in horecapanden. De meeste (206) deden zich voor in logiesgelegenheden. In restaurants, cafetaria’s en snackbars moest de brandweer 157 keer aan het werk en in kantines en cateringbedrijven 59 keer. Cafés en discotheken meldden 123 keer brand.

Het aantal branden in cafés en discotheken is de afgelopen jaren flink gedaald. In de periode 1993-1997 lag het aantal branden jaarlijks rond tweehonderd, vergeleken met gemiddeld 115 in de periode 1998-2002.

Drie van de tien branden in de horeca ontstonden door verkeerd gebruik van een apparaat of doordat het defect was. Roken leidde in zeven procent tot brand, dat is twee maal zo vaak als bij andere binnenbranden. In 2001 en 2002 was de financiële schade door branden in de horeca hoog, vergeleken met voorgaande jaren. In 2002 was dat 43 miljoen en een jaar eerder 69 miljoen euro. De hoge schadebedragen kwamen door branden in grote complexen. In de periode 1993-2000 was de schade gemiddeld per jaar 21 miljoen euro.

De schade in de horeca maakte in 2002 5 procent uit van de totale schade, die door binnenbranden werd veroorzaakt. De brandweer registreerde in 2002 92.000 brandmeldingen, waarvan bijna 4 procent uit horecagelegenheden.

Het duurt steeds langer voor de brandweer ter plekke is. Dit komt doordat er meer tijd zit tussen de melding en het verlaten van de kazerne. In 1995 was de opkomsttijd in 18,3 procent van de branden minder dan vijf minuten, in 2002 was dat percentage gezakt naar 10,7 procent. De uitruktijd in 1995 was in 23,1 procent van het aantal gevallen minder dan twee minuten, in 2002 was dat nog maar 11,7 procent. Het CBS heeft geen verklaring voor dit feit. De rijtijd van de brandweer was in 2002 even lang vergeleken met de voorgaande jaren.

In 2002 braken 545 branden uit in horecapanden. De meeste (206) deden zich voor in logiesgelegenheden. In restaurants, cafetaria’s en snackbars moest de brandweer 157 keer aan het werk en in kantines en cateringbedrijven 59 keer. Cafés en discotheken meldden 123 keer brand.

Het aantal branden in cafés en discotheken is de afgelopen jaren flink gedaald. In de periode 1993-1997 lag het aantal branden jaarlijks rond tweehonderd, vergeleken met gemiddeld 115 in de periode 1998-2002.

Drie van de tien branden in de horeca ontstonden door verkeerd gebruik van een apparaat of doordat het defect was. Roken leidde in zeven procent tot brand, dat is twee maal zo vaak als bij andere binnenbranden. In 2001 en 2002 was de financiële schade door branden in de horeca hoog, vergeleken met voorgaande jaren. In 2002 was dat 43 miljoen en een jaar eerder 69 miljoen euro. De hoge schadebedragen kwamen door branden in grote complexen. In de periode 1993-2000 was de schade gemiddeld per jaar 21 miljoen euro.

De schade in de horeca maakte in 2002 5 procent uit van de totale schade, die door binnenbranden werd veroorzaakt. De brandweer registreerde in 2002 92.000 brandmeldingen, waarvan bijna 4 procent uit horecagelegenheden.

Het duurt steeds langer voor de brandweer ter plekke is. Dit komt doordat er meer tijd zit tussen de melding en het verlaten van de kazerne. In 1995 was de opkomsttijd in 18,3 procent van de branden minder dan vijf minuten, in 2002 was dat percentage gezakt naar 10,7 procent. De uitruktijd in 1995 was in 23,1 procent van het aantal gevallen minder dan twee minuten, in 2002 was dat nog maar 11,7 procent. Het CBS heeft geen verklaring voor dit feit. De rijtijd van de brandweer was in 2002 even lang vergeleken met de voorgaande jaren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels