Wubbolt van het gelijknamige makelaarskantoor in Winsum merkt niets van ‘kroegurbanisatie’ in Noord-Nederland. Wel valt hem op dat kleine horecabedrijven op het platteland het steeds moeilijker krijgen. ‘Een dorpscafé is tegenwoordig alleen nog levensvatbaar wanneer er een zaal bij is voor feesten en partijen. Of in een dorp met minimaal vijfduizend inwoners. Het liefst met een cafetaria erbij. Veel dorpscafés hebben deze faciliteiten niet en dreigen daardoor uit te sterven’, aldus Wubbolt op de Horesca.
De oorzaak van het alsmaar minder worden van dorpscafés is voor Willem Stelling van makelaarsorganisatie VMH duidelijk. ‘Paracommercie’, stelt Stelling. ‘Dat is de doodsteek voor dorpscafés. Je kunt gewoonweg niet opboksen tegen gesubsidieerde gelegenheden zoals kantines en dorpshuizen.’
Wubbolt van het gelijknamige makelaarskantoor in Winsum merkt niets van ‘kroegurbanisatie’ in Noord-Nederland. Wel valt hem op dat kleine horecabedrijven op het platteland het steeds moeilijker krijgen. ‘Een dorpscafé is tegenwoordig alleen nog levensvatbaar wanneer er een zaal bij is voor feesten en partijen. Of in een dorp met minimaal vijfduizend inwoners. Het liefst met een cafetaria erbij. Veel dorpscafés hebben deze faciliteiten niet en dreigen daardoor uit te sterven’, aldus Wubbolt op de Horesca.
De oorzaak van het alsmaar minder worden van dorpscafés is voor Willem Stelling van makelaarsorganisatie VMH duidelijk. ‘Paracommercie’, stelt Stelling. ‘Dat is de doodsteek voor dorpscafés. Je kunt gewoonweg niet opboksen tegen gesubsidieerde gelegenheden zoals kantines en dorpshuizen.’