Minicursus Portugees LOI: Força Holanda

Vanaf half juni staat het Nederlandse legioen vierkant achter onze voetbalhelden. Duizenden meegereisde Oranjesupporters volgen de verrichtingen van het Nederlands elftal met argusogen op het Portugese grondgebied. Maar hoe maken zij zich verstaanbaar en wat weten zij van de Portugese geneugten des levens? Speciaal voor hen maar ook voor de thuisblijvers, heeft de LOI een minicursus geschreven: Força Holanda (Hup Holland).

De cursus is gratis te downloaden via www.LOI.nl. Degene die zich met verve door het examen slaat, ontvangt een diploma en maakt ook nog kans op het winnen van een DVD-recorder.

De eerste wedstrijd van het Oranjeteam op 15 juni is er gelijk een om van te sidderen: Duitsland-Nederland. Het heeft op de grasmat nooit geboterd met onze dierbare Oosterburen. Wat is nu leuker om bij een 1-0 voorsprong van het Nederlandse elftal in koor te roepen: Que silenciosos estão os alemães!! Oftewel in goed Nederlands: Wat zijn die Duitsers stil! Het is allemaal te lezen en te leren in de cursus, die de LOI speciaal voor de Oranjefan heeft geschreven.

De minicursus is ook in boekvorm uitgegeven, die makkelijk in de borstzak kan worden gedragen. Het boekje wordt in een beperkte oplage onder Portugal-gangers en nieuwe LOI-cursisten verstrekt. Zo kan in het stadion snel worden gezocht naar de juiste leus als het even tegenzit met onze jongens. Bijvoorbeeld: Nai deixe ficar o leão na camisa! Laat de leeuw niet in zijn hemdje staan!! Doet het altijd goed op zulke momenten.

Ook de serieuze kanten van de indrukwekkende Portugese cultuur worden belicht. Er wordt stilgestaan bij de schoonheid van verschillende steden en de bekende Fado muziek. Ook de overheerlijke Portugese keuken is in de cursus te vinden. Naast tips hoe u de gewenste maaltijd kunt bestellen, worden de meest gangbare gerechten genoemd.

Praktische tips worden met name in het laatste hoofdstuk beschreven. De belangrijkste adressen, het openbaar vervoer, de Nationale feestdagen, tijdsaanduidingen en de meest gangbare Portugese woorden, om een beetje uit de voeten te kunnen, staan vermeld.

Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een kennistest. Net als bij de 350 erkende opleidingen van de LOI, kan de Oranje-student voor zich zelf uitmaken in hoeverre de stof wordt beheerst.

Het wordt ongetwijfeld een mooie, warme en bovenal sportieve zomer, waarbij we natuurlijk uitgaan van één ding: A equipa cor-de-laranja vai ser campeão ! Oranje wordt kampioen !