Amsterdam weert verdachte horecaondernemers

De gemeente Amsterdam heeft voor vijf horecagelegenheden in de binnenstad de vergunningen geweigerd of ingetrokken omdat zij vermoedt dat zij met een crimineel heeft te maken. Het is de eerste keer dat de gemeente die maatregel heeft genomen na advies van het zogeheten landelijke bureau Bibob. De gemeente kan dat bureau onderzoek laten doen als zij twijfelt aan de integriteit van de ondernemer.

De namen van de betrokken horecaondernemers wil de gemeente niet bekendmaken. De bestaande gelegenheden hoeven hun deuren niet meteen te sluiten. 'Ze mogen in elk geval niet op de huidige voet verder', aldus een woordvoerster van de gemeente vrijdag.

De wet Bibob is een instrument om te voorkomen dat een gemeente criminele activiteiten mogelijk maakt, bijvoorbeeld door het verlenen van een vergunning. Hiermee wil de gemeente zaken tegengaan als witwassen, het misbruiken van ondoorzichtige financiële constructies of deelname aan een criminele organisatie.

In Amsterdam past de gemeente de wet in eerste instantie toe op vergunningen voor de horeca- en prostitutiebranche. Sinds 1 september wordt de wet ook toegepast op bepaalde milieuvergunningen. Volgend jaar komen ook andere in de wet genoemde sectoren (aanbesteding, bouw en subsidie) aan de beurt.