Grote Britse pubexploitant verbiedt roken

Grote Britse pubexploitant verbiedt roken

De Britse pubexploitant JD Wetherspoon verbiedt vanaf mei in zestig pubs het roken. De overige 590 kroegen van de onderneming volgen later. Daarmee loopt de exploitant zo'n 2,5 jaar voor op wetgeving van de Britse overheid die het roken in de meeste pubs vanaf eind 2008 verbiedt.

Het rookverbod gaat als eerste in bij pubs in Londen, Aberdeen, Newcastle, Glasgow, Bristol, Birmingham en Nottingham. 'Een steeds groter deel van de bevolking stopt met roken en een significant aantal mensen blijft weg uit cafés en restaurants omdat er te veel rook hangt', zegt topman Tim Martin van JD Wetherspoon.

De Britse overheid verbiedt vanaf eind 2008 het roken in pubs die tevens maaltijden serveren. Naar verwachting zal het voorstel ertoe leiden dat een groot aantal pubs ervoor kiest om te stoppen met de 'pub grub'. Het plan van JD Wetherspoon is met gejuich ontvangen door de vakbonden, anti-rookorganisaties en verenigingen van longpatiënten. Op de beurs in Londen daalde koers van het aandeel vanmorgen echter met bijna 4 procent.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.