Vakschool Wageningen wint wedstrijd Nieuw Europees Kookboek

'Ik vind het een leuk boek', grijnst Geert-Jan Zeef, tweedejaars van de Vakschool Wageningen. 'Het is toegankelijk en tegelijk spectaculair genoeg'. Zeef en zijn team hebben vandaag de teamwedstrijd gewonnen tussen de Vakschool Wageningen en ROC Eindhoven ter gelegenheid van de lancering van het Nieuw Europees Kookboek. De twee teams lieten zich inspireren door de moderne Europese keuken.

'Wageningen heeft puur op smaak gewonnen', aldus juryvoorzitter Frank Fol, Vlaams sterrenchef en vooral bekend door zijn groentebereidingen. 'De gerechten van Eindhoven zagen er veel beter uit, maar konden de smaaktest niet voldoende doorstaan.'

Het boek Nieuwe Europese Keuken is een initiatief van de stichting L'Europe à Table, het geesteskind van Nico de Rooij en Janny de Moor. In het werk komen de keukens uit de 25 landen van de Europese Unie aan bod. Vijftig topkoks en 25 befaamde culinaire auteurs werkten mee. De financiering, circa €100.000, kregen de initiatiefnemers rond door aan te kloppen bij productschappen in verschillende landen. In ruil daarvoor namen ze voor ieder land informatie over bekende producten op. Voorbeelden zijn paprika (Hongarije) en chocolade (België).

'Ik heb er een hele trits van gekocht voor mijn relaties om met kerst uit te delen', vertelt Leo van Eeghem, voorzitter van de sector restaurants van Koninklijk Horeca Nederland, tijdens de presentatie. ' Het is makkelijk om te lezen en dus zeer gebruiksvriendelijk.' Het boek heeft Van Eeghem verrast: 'Vooral die Oost-Europese landen doen leuke dingen in de keuken. Daar denk je helemaal verkeerd over. Vroeger hadden ze ook bijna geen ingrediënten, maar dat is nu de grenzen open zijn natuurlijk wel anders.'

Zowel Fol als Van Eeghem prijzen het gebruik van goedkope ingrediënten in de recepturen. ' Het is heel gemakkelijk weer een boek met recepturen met tarbot, kaviaar en ganzenlever te maken', zegt Van Eeghem, 'maar het hoeft niet altijd duur te zijn om goed te zijn.'

Van Rooij en De Moor zijn van plan het boek de komende twee jaar in alle talen van de Europese Unie uit te brengen. Van Rooij: 'Het zou natuurlijk fantastisch zijn wanneer een Pool in het Pools kan lezen over de keukens in Portugal en Oostenrijk. Zaak is nu uitgevers in alle landen te vinden.' De eerste wapenfeiten in de marketingtocht van het boek zijn al binnen. Van Rooij overhandigde het boek aan Europarlementariërs en tijdens het aankomend jeugdwereldkampioenschap koken in Helsinki zullen de deelnemers ook enkele receptuur uit de Nieuwe Europese Keuken bereiden.