nieuws

‘Broodje kebab zit vol bacteriën

Horeca

Veel broodjes döner kebab bevatten te veel bacteriën. Dat heeft de Consumentenbond donderdag gezegd op basis van een onderzoek onder 35 kebabzaken. Volgens de bond overschrijdt eenderde van de zaken de norm voor bacteriën.

De belangenorganisatie stelt dat de hygiëne in veel zaken niet op orde is. Tijdens het onderzoek trof de bond onder andere beschimmeld vlees aan. Volgens de Consumentenbond worden de grote hoeveelheden vlees aan de spiesen van kebabzaken vaak niet genoeg verwarmd om bacteriën te doden. ‘Ook werden overtredingen aangetroffen zoals rauw vlees tussen bereide producten en gebruikte vleesrollen die op de grond in de vriezer lagen.’

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de shoarmazaken al langer in het oog. Bij inspectie in 2004 bleek de helft van de bedrijven zich niet te houden aan de regels van de hygiënecode voor de horeca. Vuile bedrijfsruimten en te hoge bewaartemperaturen van vlees komen het meest voor, aldus de VWA.

Dit jaar wil de inspectiedienst alle 1400 shoarmabedrijven, die bij de VWA bekend zijn, ‘minimaal eenmaal’ controleren. Ook is het project shoarmabedrijven opgezet om de naleving van de regels te verhogen.

’Helaas kan de consument ter plaatse niet met het blote oog zien of er ziekmakende bacteriën in een broodje shoarma zitten of dat het shoarmavlees bij de juiste temperatuur opgeslagen is geweest.’ De VWA adviseert consumenten in ieder geval in de gaten te houden of de shoarmazaak, waar ze hun broodje döner kebab halen, schoon is.

Reageer op dit artikel