nieuws

Europees Parlement wil roken in horeca toestaan

Horeca

Het Europees Parlement (EP) heeft zich woensdagmiddag in ruime meerderheid uitgesproken vóór roken in de horeca, mits dit plaatsvindt in afgescheiden ruimtes. Het EP nam een amendement aan van de liberale fractie, ingediend door europarlementariër Toine Manders (VVD).

Europees Parlement wil roken in horeca toestaan

‘Dit druist in tegen de beleidsvoornemens van de Europese Commissie om het roken in de horeca totaal te verbieden. Dat kan daarom een trendbreuk genoemd worden’, dat zegt Manders in een e-mail waar de redactie van Zibb.nl/horeca de hand op wist te leggen.Tijdens de behandeling van het Milieu en Gezondheid Actieplan 2004 – 2010 heeft het Parlement een amendement aangenomen, waarin het voor horecaondernemers toegestaan is om gescheiden zones voor rokers in te stellen die voorzien zijn van adequate ventilatie. Aldus Manders.

Manders: ‘Met dit amendement roept het Europees Parlement de Commissie op om ruimte open te laten voor initiatieven uit de markt die tegemoet komen aan het probleem van roken in de horeca. Moderne ventilatietechnieken maken het mogelijk om de kwaliteit van de lucht binnen naar een hoger niveau te tillen dan zelfs de buitenlucht. Door van bovenaf het roken te verbieden haal je dit soort innovatieve acties uit de markt en daarmee een stuk dynamiek uit de economie. Bovendien worden ondernemers én consumenten zo beperkt in hun keuzevrijheid.’

Het amendement is tegen het zere been van eurocommissaris Kyprianou, denkt Manders. ‘Als het aan hem ligt, wordt het roken in de hele Europese horeca aan banden gelegd’

De stellingname van het Parlement is daarentegen volgens Manders ‘een Europees steuntje in de rug van Minister Hoogervorst’ die door een convenant te sluiten met de horeca al eerder zelfregulering verkoos boven harde wetgeving.

Reageer op dit artikel