nieuws

Heineken ziet winst met eenderde krimpen

Horeca

Heineken heeft vorig jaar zijn winst behoorlijk zien afnemen. Mede door een zwakke dollar en een afwaardering van het belang in de Braziliaanse brouwer Kaiser kwam het nettoresultaat 32,7 procent lager uit op 537 miljoen euro. De omzet van de bierbrouwer liet wel een stijging zien, met 8,1 procent tot iets meer dan 10 miljard euro.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die Heineken dinsdag heeft gepubliceerd. De resultaten liggen onder de verwachtingen van analisten. Die rekenden gemiddeld op een nettowinst van 679,5 miljoen euro. De negatieve invloed van de goedkope dollar remde de winstgroei in 2004, vooral ook omdat de Verenigde Staten een belangrijke afzetmarkt zijn voor Heineken. Het totale nadelige valutaeffect bedroeg vorig jaar 99 miljoen euro.

Ook voor dit jaar denkt de bierbrouwer nog veel last te hebben van een lage dollarkoers. Heineken schat dat het effect van de goedkope Amerikaanse munt de verwachte zelfstandige winstgroei en winstbijdrages van mogelijke nieuwe bedrijfsaankopen volledig teniet zullen doen. Voor 2005 rekent Heineken dan ook op een daling van de winst (exclusief bijzondere posten en afschrijving goodwill).

Reageer op dit artikel