nieuws

‘Kassasysteem helpt honderden horecafraudeurs

Horeca

Justitie verdenkt tussen de vijf- en zeshonderd horeca-ondernemers van het stelselmatig afromen van de omzet. Daarbij zouden deze ondernemers gebruik maken van het kassasysteem ‘Finishing Touch’ van softwarebedrijf Straight Systems in Druten, dat de fraude met één druk op de knop mogelijk zou maken.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van processen-verbaal. De zaak kwam aan het licht tijdens een onderzoek van de FIOD naar fraude bij de Dudok-groep. Bij vijf vestigingen is gebruik gemaakt van het computerprogramma om omzet af te romen, die is aangewend voor het zwart betalen van overuren van personeel.
De Dudok-groep maakte daarbij gebruik van ‘Finishing Touch’. Dit programma beschikt over een verborgen menuoptie ‘Ledig Bon’, waarmee bonnen van contante betalingen worden verwijderd. Dit maakt het volgens justitie kinderspel om omzet te verdonkeremanen. De directie van Straight Systems ontkent de aantijgingen dat het heeft meegewerkt aan fraude. Sommige klanten zouden misbruik hebben gemaakt van het systeem.

Inval
De zaak speelt al maanden. In september vorig jaar deed de FIOD een inval bij het softwarebedrijf. Daarbij zijn onder meer de administratie, klantendossiers en computers in beslag genomen. Een ex-medewerker van het bedrijf verklaarde tegenover de politie dat de geheime menuoptie een belangrijk verkoopargument was voor het systeem, dat door enkele honderden horecagelegenheden wordt gebruikt.

Reageer op dit artikel