nieuws

Consument laat cognac massaal staan

Horeca

Het gaat niet goed met cognac. In de kelders van de cognacproducten liggen enorme voorraden op fust en op fles. Het gaat om maar liefst 2.974 miljoen hectoliter, omgerekend zo’n 100 miljard flessen cognac.

Naast de enorme cognacplas geven ook cijfers van leveranciers een goed beeld van de benarde situatie waarin het bekende gedistilleerde drankje zich bevindt. Zo daalde de winst van het prestigieuze cognachuis Rémy Martin, inmiddels omgedoopt in Rémy-Cointreau en eigenaar van het Nederlandse Bolsconcern, vorig jaar drastisch. In het eerste halfjaar van 2004 daalde de winst met 42 procent.

Om de financiële positie van het drankenhuis te verbeteren, heeft Remy inmiddels diverse belangen verkocht, waaronder St. James-rum. Doel is om de aandacht volledig te richten op de afzet van cognac.

In ons land daalt de afzet van cognac jaarlijks. In 2002 werd nog 1.516.300 liter geschonken, terwijl een jaar later de afzet met 1.273.700 ruim 15 procent lager lag. De Commissie Gedistilleerd van het Productschap Dranken verwacht binnenkort over 2004 een daling van 5 procent te rapporteren.

Reageer op dit artikel