nieuws

dolfinarium weer open op 16 april na grootscheepse verbouwing

Horeca

Bezoekers moeten het zeedierenleven veel intenser beleven. Omdat waar te maken, is het Dolfinarium in Harderwijk voor miljoenen euro’s verbouwd. Daarmee sluit het zeedierenpark zich aan in de rij van veel andere entertainmentparken die hun gasten willen vermaken met de directe ervaring.

,,De dummy van een walrus moet mensen straks veel meer het gevoel geven wat voor dier dat nu precies is; hoe die aanvoelt en hoe groot die is”, zegt woordvoerster Carin Smolders. Het zeedierenentertainmentpark, dat dit jaar veertig jaar bestaat, gaat 16 april weer open, maar dan met allerlei nieuwe ervaringsmogelijkheden. Meest in het oog springende veranderingen zijn het nieuwe walrussenverblijf en de daarbij behorende educatieve spots die de gasten veel dichter bij de dieren moeten brengen.

In die visie is ook het programma ‘Dichter bij Dolfijnen’ al enige tijd een belangrijk onderdeel van het park. Iedere jaar komen vele bezoekers naar het Dolfinarium om de ‘wilde dieren’ aan te raken en er mee te spelen. ,,Het is niet zwemmen met de dolfijnen”, benadrukt educatief medewerker Bé Kikkert, voormalig trainer. Zwemmen met de dieren zou te gevaarlijk zijn, want de kracht in de staart is enorm. ,,Dolfijnen zijn heel speels en willen plezier met je maken, maar als mens kun je nu eenmaal niet dezelfde kwaliteiten als de dieren hebben. Bovendien willen we de dolfijnen met respect benaderen. Het gaat om hen, niet om ons.”

Het programma van het Dolfinarium is vooral bekend geworden door de dolfijntherapie van Stichting SAM, een ideële organisatie die een professionele therapie biedt aan kinderen met het Syndroom van Down of met een autistische stoornis. Zij zouden baat hebben bij de therapie SAM. De dolfijntherapie zou de taalvaardigheden en de motoriek van gehandicapte kinderen verbeteren en hun ontwikkeling versnellen.

Reageer op dit artikel