nieuws

Inwoners stemmen over horecaplein

Horeca

Inwoners van Groningen mogen zich op 29 juni uitspreken over de plannen van het gemeentebestuur om de Grote Markt in het centrum van de stad een ingrijpende opknapbeurt te geven. De gemeenteraad stemde woensdagavond formeel in met het houden van een referendum over het plein met veel horecazaken.

Het is de tweede keer dat burgers in Groningen mogen beslissen over de toekomst van het stadshart. Een eerder plan werd in 2001 met een grote meerderheid weggestemd. Toen wilde het gemeentebestuur echter de noordzijde van de Grote Markt aanpakken en een parkeergarage onder het plein realiseren.

Eerder woensdag werd bekend dat een opknapbeurt van de Grote Markt goed is voor de plaatselijke economie van Groningen. De vervanging van de oostwand zou de stad jaarlijks 350.000 bezoekers extra opleveren. Daarmee zouden de dalende bezoekersaantallen worden gekeerd, concludeerde het Rotterdamse onderzoeksbureau ECORYS.

Volgens de Groningse wethouder K. Schuiling (Economische Zaken) bereiken de plannen wat ze beogen. Uit het onderzoek blijkt dat de plannen een bestedingimpuls van 4,4 tot 15,9 miljoen euro per jaar genereren en dat kan structureel 160 arbeidsplaatsen opleveren.

Reageer op dit artikel