nieuws

Kroegbaas vindt geen medestijders in bieroorlog

Horeca

De actie van kroegbaas Meijerink uit Bathem om flesjes te serveren in plaats van tapbier, vindt geen navolging bij collega-ondernemers. Café-eigenaren in Deventer zien niets in acties tegen brouwers. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse horecazaken in Deventer.

Meijerink haalde vorige week het nieuws door zijn acties tegen Heineken. Om de hoge bierprijs onder de aandacht te brengen, serveert de uitbater sinds enkele weken flesjes bier. De tapkraan doet nog slechts dienst als showattribuut. Gasten die in café De Brink in Bathmen een biertje bestellen, krijgen voor 1,50 euro een flesje van 0,3 liter. Normaal krijgen ze voor dat bedrag een glas van 0,2 liter.

‘Wij stappen niet over op flesjes’, meldt Fons Raats van café De Kachel in Deventer in de regionale krant De Stentor. ‘Ik vind het wel een goed signaal van De Brink. Waarom wij niet overstappen? Vanwege het vervoer. We zitten in de binnenstad. De auto kan alleen op maandagochtend voor de deur staan. En waar moeten we alle kratten laten?’

Jan Kuiper van de Dikke van Dale in Deventer ziet niets in het overstappen naar flesjes, om zo een signaal af te geven naar zijn brouwer. ‘Ik vind flesjes geen gezicht. Breezers verkopen we ook niet. We zijn sowieso niet de goedkoopste. Dat streven we ook niet na. We hebben hier geen volumedrinkers.’

Allard Honer van bierencafé De Heks serveert de laatste tijd sowieso meer flesjes. Hij stapte namelijk over naar een ander biermerk. ‘Wij zijn over gestapt op Jupiler. Daardoor zijn veel mensen hier juist flesjes gaan bestellen. Maar helemaal over op de fles is absoluut geen optie. We hebben hier drie duizend-liter-tanks liggen. Bedenk eens hoeveel kratjes dat zijn. Dat kan gewoon niet.’

Meijerhof wil met zijn actie de grote prijsverschillen tussen de literprijs van bier voor de horeca en de supermarkt aan de kaak stellen. Eerder dit jaar maakte de brouwerijen bekend de bierprijzen in de horeca met 3 à 4 procent te verhogen. Daarmee komt de gemiddelde prijs voor kelderbier uit op 1,44 euro pet liter, inclusief gemiddelde brouwerijkorting. Door de jongste prijsontwikkelingen in het supermarktkanaal bedraagt de literprijs daar 0,88 euro.

Reageer op dit artikel