nieuws

Minister waarschuwt snackfabrikanten

Horeca

Als de snack- en voedingsfabrikanten geen serieuze plannen presenteren om de vetzucht in Nederland te beteugelen, neemt minister Hoogervorst van Volksgezondheid onmiddellijk strafmaatregelen. Hoogervorst zei dat woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. ‘Ik heb geen zin om dekmantel te zijn van de voedingsmiddelenproducenten.

Steeds meer mensen, onder wie veel kinderen, lijden aan vetzucht. Deskundigen verwachten dat dat een nieuwe volksziekte wordt, net als in de Verenigde Staten. Hoogervorst probeert met de voedingsfabrikanten afspraken te maken over bestrijding van het ernstige overgewicht bij burgers. De fabrikanten zullen de komende maanden hun plannen presenteren. Volgens de minister mag dat geen ‘slappe hap’ worden.

De fabrikanten zouden bijvoorbeeld minder reclame kunnen maken die gericht is op kinderen of in frisdrankautomaten op scholen ook blikjes bronwater kunnen stoppen. De fabrikanten hebben al maatregelen afgekondigd.

Maar met name de SP was daar niet van onder de indruk. Woordvoerder Kant is bang dat de fabrikanten alleen voor de show enkele onbelangrijke maatregelen treffen. De minister zei daar niet mee akkoord te zullen gaan. Hij kan de fabrikanten desnoods een verbod opleggen.

Reageer op dit artikel