nieuws

Opknapbeurt Grote Markt geeft Groningse horeca impuls

Horeca

Een opknapbeurt van de Grote Markt in de binnenstad van Groningen is goed voor de plaatselijke economie. De vervanging van de oostwand van de met horeca gevulde markt en de bouw van een ‘Huis voor Informatie en Geschiedenis’, zou de noordelijke stad jaarlijks 350.000 bezoekers extra opleveren. Daarmee zouden de dalende bezoekersaantallen worden gekeerd.

Dat is althans de conclusie van een onderzoek naar de economische impact van de plannen voor vernieuwing van de Grote Markt. Het Rotterdamse onderzoeksbureau ECORYS, dat in opdracht van de gemeente het onderzoek uitvoerde, presenteerde woensdag de uitkomsten.

De plannen voor een opknapbeurt van de Grote Markt moeten zijn gemaakt nadat eerdere plannen in een referendum werden weggestemd. Ook de nieuwe voornemens zijn omstreden; tegenstanders hebben handtekeningen ingezameld en vragen de gemeenteraad deze zomer ook voor de nieuwe plannen een referendum uit te schrijven. Woensdagmiddag vergadert de raad over dat verzoek.

Volgens de Groningse wethouder K. Schuiling (Economische Zaken) bereiken de plannen in elk geval wel wat ze beogen. Uit het onderzoek blijkt dat de plannen een bestedingimpuls van 4,4 tot 15,9 miljoen euro per jaar genereren en dat kan structureel 160 arbeidsplaatsen opleveren.

Reageer op dit artikel