nieuws

Penispaal’ voor hotel mogelijk van de baan

Horeca

Het college van burgemeester en wethouders van Wageningen moet zich herbezinnen op de keuze voor een forse, uitschuifbare koperen paal als bevrijdingsmonument en eerbetoon aan prins Bernhard pal tegenover Hotel De Wereld. Dat heeft de Wageningse gemeenteraad dinsdag besloten na een urenlange discussie over het kunstwerk.

De zuil is ontworpen door monumentaal kunstenaar Hanshan Roebers. Bovenin de zuil moet een eeuwig vuur gaan branden, dat in de toekomst altijd de bron zal zijn van het bevrijdingsvuur dat op 5 mei door Nederland wordt gedragen.

Maar de bevolking van Wageningen en een aantal raadsfracties zijn zeer ontevreden over het uiterlijk van het kunstwerk, dat aan een fallussymbool zou doen denken. De uitschuifbare paal zou veel weg hebben van een penis, zo luidt de opinie in de stad. Het actiecomité Wageningen voor Paal bood het college dinsdagavond ruim 1200, in een middag verzamelde handtekeningen van tegenstanders aan.

Roebers kwam tot het ontwerp van de zuil, omdat die naar zijn mening alle symbolen van bevrijding, vrijheid, herinnering en eeuwig vuur in zich heeft. ‘Het is een obelisk, die de versteende stralen van de zon voorstelt en de verbinding vormt tussen mens en Goden.’

De zuil met het eeuwige vuur in top varieert onder invloed van zonlicht in hoogte van zes tot bijna tien meter. ‘Van laag naar hoog duurt 75 minuten. De wisselingen zijn onophoudelijk; vrijheid is een dynamisch begrip’, aldus Roebers. Burgemeester Pechtold, zelf voorstander van het ontwerp, legde deze overwegingen dinsdag nog eens uit aan de raad.

Het was de bedoeling dat de vuurzuil eind volgende maand klaar zou zijn. Wageningen wilde het vrijheidsvuur op 4 mei ontsteken. Of dat nu nog lukt, is niet duidelijk. Woensdag loopt de bezwarentermijn tegen het voorgenomen kunstwerk af. Mogelijk kiest het college toch voor een ander kunstwerk. Als B en W bij hun eerdere keuze blijven, dan moeten zij de raad met nieuwe argumenten uitleggen waarom deze vorm en de gekozen plaats het beste zijn.

Reageer op dit artikel