nieuws

Profiteurs misbruiken de term ‘Halal

Horeca

Snackbars, slagers en supermarkten verkopen in Nederland vlees als Halal, terwijl het niet voldoet aan de Islamitische slachtregels. Door het ontbreken van controle en certificering kan makkelijk misbruik worden gemaakt van de goedgelovigheid van Moslims en niet-Moslims.

Dat stelt Ben Ali Salah, adviseur van Halal Correct Certification (HCC) in de Amsterdamse krant Het Parool. HCC is een bedrijf dat keuringen uitvoert en certificaten afgeeft. Volgens Ali Salah verkoopt driekwart van de Islamitische slagers in Nederland vlees onder de noemer Halal, zonder dat men kan bewijzen dat het daadwerkelijk om ‘rein’ vlees gaat.

Woordvoerder Yasmin van Hamerveld van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bevestigt deze conclusie. Volgens de VWA-man wordt in Nederland meer Halal-vlees verkocht dan er uit de slachterijen komt, zodat er wel sprake moet zijn van misstanden. Anders dan Ali Salah denkt hij dat er vooral sprake is van een gebrek aan kennis in plaats van bewust misbruik.

Ali Salah pleit voor hard ingrijpen van de overheid. Volgens hem maken profiteurs misbruik van definitieverschillen rond Halal-vlees. Van Hamerveld ziet hier minder in. Hij denkt dat Moslims dit zelf moeten controleren omdat de Nederlandse overheid niet kan uitmaken wat Halal is en wat niet.

Reageer op dit artikel