nieuws

Rioollozingen duperen strandtenthouders

Horeca

Strandtenthouders zijn ontstemd over de houding van de overheid over lozingen in zee van riooloverschotten. Provincies zouden geregeld ontheffingen verlenen voor het sinds 1 januari van kracht zijnde lozingsverbod. Dat stelt Jan Casteleijn, woordvoerder van Nederlandse Vereniging van Strandpaviljoenhouders.

‘Recreatie en toerisme is een speerpunt bij de overheid’, aldus Castelijn. ‘Nou, daar zien we weinig van terug. Voor een lozingsverbod van stadsriolen op zee wordt geregeld ontheffing verleend. Wij vinden het ongehoord dat ondanks het officiële verbod er toch geloosd wordt. De overheid schiet zwaar te kort. Het is slechte reclame voor de Nederlandse kust.’

Om strandgasten te waarschuwen voor bacteriën in vervuild zeewater, komt er langs de Nederlandse kust in 2007 een nieuw waarschuwingssysteem. Dat is vrijdag bekendgemaakt tijdens een zwemwatersymposium in Den Haag. ‘Het waarschuwingssysteem is een doekje voor het bloeden’, aldus Castelijn.

Het waarschuwingssysteem is tijdens het watersymposium gepresenteerd door de provincie Den Haag, de ANWB en de waterschappen Delftland en Rijnland. Aankomende zomer worden de eerste metingen voor het nieuwe systeem gedaan bij Noordwijk, Zandvoort, Sluis en op Ameland.

Reageer op dit artikel