nieuws

Topkoks kraken leerlingen

Horeca

Leerlingen bakken er niks meer van. De opleiding deugt van geen kanten. Docenten zijn gedemotiveerde ambtenaren die twintig jaar geleden voor het laatst in een echte keuken hebben gestaan.

Zes topkoks, Paul Fagel, Jon Sistermans, Jonnie Boer, Jacob-Jan Boerma, Pascal Jalhaij en Michel Lambermon, hebben vorige week maandag tijdens het jaarcongres van het Koksgilde stevige kritiek geuit op het horecaonderwijs. De chefs maken zich grote zorgen over de toekomst van het vak sinds de invoering van het vmbo. Het ontbreekt leerlingen aan warenkennis, menuleer en vaardigheden. Vooral Sistermans (55) was ongekend fel in zijn bewoordingen. Hij riep alle koksclubs zich aan te sluiten bij een brede protestbeweging om het vak te redden. Ook zag hij een gat in de markt voor nieuwe particuliere kookscholen. ‘Ouders komen ten einde raad bij mij met de vraag: waar moet ik mijn kind naar toe sturen. En ik moet zeggen: ik weet het echt niet meer. Het is een schande.’

Reageer op dit artikel