nieuws

wethouder huffnagel geeft aftrap ‘amsterdam, stad aan het water

Horeca

Op een toepasselijke locatie aan het IJ heeft wethouder Huffnagel dinsdag de aftrap gegeven voor het themajaar ‘Amsterdam, Stad aan het water’. In de spiksplinternieuwe jazztempel het Bimhuis deed directeur S. Diender van Amsterdam Toerisme en Congres Bureau (ATCB) de evenementen voor het komende jaar uit de doeken.

Als stad met meer grachten dan Venetië en meer bruggen dan Parijs, heeft de hoofdstad haar bezoekers volgens hem veel te bieden.

De toeristische agenda van Amsterdam staat vanaf maart bomvol met activiteiten op en rond het water. Zo begon dinsdag de internationale watersporttentoonstelling Hiswa, laat de Hermitage Amsterdam vanaf zaterdag de tentoonstelling ‘Venezia! Kunst uit de 18e eeuw’ zien, vindt in mei Aqua Musica plaats, in juli het wereldkampioenschap roeien voor junioren, in augustus het Grachtenfestival in dezelfde maand als hoogtepunt van het jaar staat de hoofdstad in het teken van Sail Amsterdam 2005.

Tijdens het themajaar krijgen veel attracties extra aandacht, zoals de bijzondere bruggen in de stad, het Nederlands Scheepvaartmuseum met het VOC-schip ‘Amsterdam’, Werf ’t Kromhout, het Normaal Amsterdams Peil en de grachtenhuismusea. Ook zijn speciale initiatieven ontwikkeld, zoals de Grachtengordelfietsroute. Deze leidt langs zeven musea en andere bezienswaardigheden aan de grachten, in totaal ruim 30 kilometer water, in de binnenstad. Verder kunnen bezoekers van Amsterdam deze zomer de Amsterdam Bike Pass kopen, waarmee ze op de fiets en met de waterfites op ontdekkingstocht kunnen door de stad.

Het ATCB, de voormalige VVV, organiseert het jaar samen met de toeristische sector en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen dat het onderwerp water eveneens heeft uitgeroepen tot nationaal thema. Via promotiecampagnes in binnen- en buitenland probeert Amsterdam zoveel mogelijk toeristen te trekken en het uiteindelijke doel, meer overnachtingen aan het eind van het jaar, te behalen.

Reageer op dit artikel