nieuws

Zestien jaar geëist voor moord op barkeeper

Horeca

De officier van justitie heeft vrijdag voor de rechtbank in Haarlem zestien jaar cel geëist tegen de 26-jarige M. van L. uit Beverwijk. De man heeft toegegeven dat hij 10 juli vorig jaar in Beverwijk een 26-jarige barkeeper doodschoot.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tegen de 19-jarige F.S. uit Heemskerk, die het moordwapen leverde, negen maanden cel, waarvan bijna drie maanden voorwaardelijk. Van L. was een vriend van het slachtoffer, met wie hij op vakantie zou gaan. Het geld voor de reis stak hij in eigen zak.

Om dat te verhullen schoot hij de barkeeper dood nadat alle bezoekers in café De Eindspurt weg waren. Van L. nam 800 euro mee om het op roofmoord te laten lijken. Van L. was medeorganisator van een stille tocht, maar de politie ontdekte hij als laatste in het café was, de reis had geannuleerd en geldproblemen had.

Gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) kwamen tot de conclusie dat Van L. aan een gestoorde persoonlijkheid lijdt, maar dat dit nauwelijks een rol speelde bij het misdrijf. De verdachte wordt als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar beschouwd. Officier van justitie A. Peters nam die conclusie over. Omdat onzeker is of de verdachte weer gewelddadig kan worden, wilde zij wel dat de verdachte lang uit de samenleving wordt verwijderd.

Advocaat H. Anker zei dat vergelijkbare zaken veel milder zijn bestraft. Hij stelde dat er geen angst hoeft te zijn dat Van L. opnieuw in de fout gaat. De uitspraak in de zaak is 25 maart.

Reageer op dit artikel