nieuws

Aanvaring Wilhelminadok door elektronisch probleem

Horeca

Het cruiseschip River Duchess kon zondag niet meer uitwijken voor het Amsterdamse restaurant Wilhelminadok door een elektronisch probleem. Uit een inmiddels afgerond onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaaten het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) blijkt dat de besturing van de motoren aan de achterzijde van het schip niet in orde was.

Dat liet een woordvoerder van de inspectie maandag weten. Het Italiaanse restaurant raakte door de aanvaring ernstig beschadigd, waardoor het voorlopig onbruikbaar is. Volgens een woordvoerder van het stadsdeel Amsterdam-Noord blijkt uit onderzoek van de dienst Bouwen en Wonen van de gemeente dat de plafonds van de eerste en de tweede etage 10 centimeter omhoog zijn gekomen.

Het pand kan volgens de zegsman niet meer worden gebruikt en nu is het afwachten wat de eigenaar ermee wil. Hij kon niet zeggen of het restaurant een verzekering had tegen aanvaringen. Om instorting te voorkomen, heeft de gemeente het Italiaanse restaurant zondag al laten stutten.

Door de aanvaring raakten drie mensen, onder wie twee passagiers en een persoon op het terras van Wilhelminadok, gewond. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) konden de passagiers na onderzoek in het ziekenhuis weer terug op het schip. Over de toestand van de derde gewonde kon hij maandag niets zeggen.

Het cruiseschip ligt nu in Hardinxveld-Giessendam. Het mankement aan de elektronische besturing, waardoor het schip alleen nog maar rechtdoor kon, wordt maandag nog verholpen. De aanvaring heeft ook voor een flinke beschadiging gezorgd aan de voorsteven. Dat ondergaat ook een noodreparatie. Aan boord zaten Amerikanen die een lentetripje door Nederland en België gingen maken. Hun trip begon afgelopen weekeinde.

Reageer op dit artikel