nieuws

Accijnsverlaging jenever nog niet zeker

Horeca

De verlaging van de accijns op jenever of andere sterke dranken en sappen gaat niet door als de Tweede Kamer niet instemt met een accijnsverhoging op bier en breezers. Althans, als het aan minister Hoogervorst (Volksgezondheid) ligt. De minister zei dit donderdag tijdens een debat over het alcoholbeleid met de Tweede Kamer.

Hoogervorst wil bier 2 cent per flesje en zoete mixdrankjes, zoals breezers, 60 cent duurder maken. Het is onderdeel van een pakket maatregelen om alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF is tegen dit voorstel. Volgens hen helpt dit niet en zullen jongeren uitwijken naar zelf gemixte drankjes.

CDA en VVD willen echter wel dat de accijns op sterke drank omlaag gaat. Die is in 2002 verhoogd. Vooral de slijters in de grensstreek zagen toen hoe hun klanten drank in Duitsland en België insloegen. Hoogervorst wilde die accijnsverlaging betalen met de opbrengst van de extra belasting van bier en breezers. Als de Kamer dat afwijst is er volgens hem geen geld voor en moet de Kamer dat maar uitvechten met zijn collega op Financiën.

Reageer op dit artikel