nieuws

Afgang BEM in strijd tegen zuipketen

Horeca

Horecawaakhond BEM (Bureau Eerlijke Mededinging) heeft een gevoelige tik gekregen na een uitspraak van de bestuursrechter in Zwolle. Het BEM had gevraagd de gemeente Zwartewaterland in Overijssel te dwingen tot het controle van illegale jongerenketen en het opleggen van dwangsommen bij overtreding. De rechter wees dit voorstel af.

De uitspraak van de bestuursrechter mag opvallend worden genoemd. Twee jaar geleden kreeg het BEM nog gelijk in de eis dat de gemeente zou moeten optreden tegen illegale en onveilige zuipketen. Het BEM spande de zaak opnieuw aan toen bleek dat de gemeente niet optrad tegen de bierketen.

Het BEM is teleurgesteld in de uitspraak. ‘Het enige dat we te horen kregen is dat ambtelijke werktijden keetcontroles ’s avonds en in weekeinden niet toelaten. Vandaar onze nieuwe gang naar de rechter’, aldus BEM-inspecteur Hogervorst in De Stentor.

Volgens de Zwolse bestuursrechter heeft het BEM en opdrachtgever KHN afdeling Zwartewaterland het verkeerde juridisch pad gekozen. ‘Naleving van besluiten en het innen van dwangsommen hoort thuis op het bordje van de civiele rechter. Verder geeft de horecabond zelf toe dat de keten in financieel opzicht geen bedreiging vormen voor de normale kroegen in de regio. Belangrijk is wel dat brandgevaar, alcoholmisbruik en verkeersonveiligheid in het geding zijn. Maar dat zijn geen aspecten die de belangen van de horeca rechtstreeks raken’, aldus de bestuursrechter.

Reageer op dit artikel