nieuws

Dance is tegenwoordig goed georganiseerde branche

Horeca

Het congres ‘De meerwaarde van dance-evenementen’ op 26 mei in de Media Plaza in Utrecht, moet de dancewereld en gemeentes nader tot elkaar brengen. Vanuit gemeentes is er namelijk nog geregeld sprake van koudwatervrees als het gaat om het organiseren van grote dancefeesten. Het congres moet duidelijk maken dat de mist die vroeger de dance omhulde, allang is opgetrokken.

Het congres wil antwoord geven op de vraag waarom dance een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandse economie en cultuur. Eveneens worden onderwerpen behandeld die, al dan niet terecht, vaak met dance worden geassocieerd, zoals drugs en alcohol. Het congres is een samenwerking tussen de Jaarbeurs, de Belangen Vereniging Dance en het congres en studiecentrum van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG).

’De dance is tegenwoordig een goed georganiseerde branche’, aldus ID&T directielid Bas Meijer. ‘Oorspronkelijk komt de dance vanuit de jaren ’80 uit de illegaliteit. Inmiddels is het wel de grootste uitgaansstroming van dit moment. Het is zowel cultureel en economisch een belangrijk fenomeen.’

Op dit moment zijn sommige gemeentes nog argwanend als er een aanvraag binnenkomt voor een dancefeest. ‘Je merkt toch dat de eerste gedachte is: wat zijn de risico’s, welke vergunningen moeten er aangevraagd worden. Terwijl de gemeentes toch ook naar de kansen moeten kijken’, zegt Edwin Suer van de Belangen Vereniging Dance.

Vandaar het congres eind mei. ‘Het praat toch makkelijker als alle belanghebbenden bij elkaar in dezelfde ruimte zijn’, aldus Suer. Enkele gemeentes hebben zich inmiddels al aangemeld. De organisatie rekent op ongeveer honderd deelnemers.

Reageer op dit artikel