nieuws

den haag een nieuw jazz- én een nieuw wereldmuziekfestival

Horeca

Het vrijwel legendarische North Sea Jazz (NSJ) festival, dat na deze zomer Den Haag verruilt voor Rotterdam, krijgt in de hofstad twee opvolgers. Een jazz- en wereldmuziekfestival dat voorlopig The Hague International Music Festival heet en TodaysArt, waar experimentele artiesten van divers pluimage een podium krijgen.

De gemeente Den Haag is van plan vanaf 2006 jaarlijks 200.000 euro per festival uit te trekken. Deze twee initiatieven zijn gekozen uit een stapel van 59 inzendingen. De gemeente riep de inwoners van de stad in 2004 op te komen met ideeën die de lege plek van North Sea Jazz konden opvullen en het gemis wellicht een beetje konden verzachten.

Den Haag verloor het internationale jazzfestival vorig jaar aan Rotterdam, omdat de organisatie de groeimogelijkheden daar beter inschatte. De Statenhal naast het Nederlands Congres Centrum, decennialang het NSJ-thuishonk, wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuw hoofdkantoor voor de Europese politieorganisatie Europol. Beloofde maatregelen van het Haagse gemeentebestuur dat NSJ in dezelfde vorm en met hetzelfde aantal bezoekers kon doorgaan, bleken voor de directie van het festival niet voldoende. Vanaf 2006 vindt NSJ in Ahoy’ plaats.

The Hague International Music Festival moet in het centrum van de stad komen, op het Spuiplein en in de theaters daaromheen. De organisatoren van dit nieuwe festival beseffen volgens de gemeente terdege dat het publiek de vergelijking met NSJ zal trekken. Ze willen zich daarvan onderscheiden onder meer door producties aan te bieden die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt en die derhalve op het internationale muziekfestival in première gaan.

Jongerencultuur, visuele kunst en elektronische muziek zijn ingrediënten voor TodaysArt, een festival dat zich op tientallen locaties in heel de stad moet gaan afspelen. De organisatoren van dit ‘festival voor kunst, muziek en technologie’ willen niet wachten tot volgend jaar, maar al in september 2005 de eerste editie presenteren. Het plan voor dit meerdaagse evenement is een uitbreiding van de Haagse Cultuurnacht (een soort museumnacht).

Reageer op dit artikel