nieuws

in koninklijk instituut voor de tropen hoort geen diner wapenexperts

Horeca

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam heeft een diner voor wapenexperts afgezegd omdat het strijdig is met het gedachtegoed van het instituut.Dit maakte het instituut dinsdag bekend. Het diner, dat op 27 april zou plaatshebben, is een onderdeel van de omstreden wapenbeurs International Training and Education Conference (ITEC), die volgende week in de Amsterdamse RAI gehouden wordt.

,,Wij zijn geen doos om aan iedereen te verhuren”, zegt Irene Bieszke van het KIT. Het spijt haar dat het instituut zijn beslissing zo laat heeft genomen, maar ,,wij hadden met de boeking van de ruimte niet de associatie met deze beurs gelegd”. Bieszke onderstreept: ,,Een dergelijke club past hier niet.”

Het is niet de eerste keer dat de beurs in opspraak komt. In maart noemde burgemeester Cohen van Amsterdam de komst van de wapenbeurs ,,onwenselijk”. ,,Dit staat haaks op de aanpak van agressie en geweld in Amsterdam”, zei hij.

Omdat op de beurs geen wapens te koop zijn of worden tentoongesteld, kan de burgemeester het evenement niet verbieden. ITEC vindt van 26 tot en met 28 april voor de zestiende keer plaats. De laatste keer dat de beurs Nederland aandeed, was in 2000 in Den Haag. De conferentie ging toen gepaard met diverse protesten.

Het evenement is een zogenoemde simulatiebeurs. Volgens de organisatie is het een expositie van trainings- en opleidingstechnieken, waarvan ‘slechts’ de helft is bedoeld voor militaire doeleinden. Vredesactivisten vinden echter dat elke vorm van simulatie en oefenapparatuur bijdraagt aan oorlogsvoering.

Reageer op dit artikel