nieuws

kasteel de haar voor vijfde keer décor elf fantasy fair

Horeca

Er zijn van die evenementen waarin je werkelijk kunt vluchten naar een andere wereld. Elf Fantasy Fair, een droomwereld waar de tijden van ridders, heksen en piraten herleven, is er zo een. In Kasteel de Haar in Haarzuilens wordt het evenement nu voor de vijfde keer gehouden op zaterdag 23 en zondag 24 april.

De Elf Fantasy Fair is een openluchtbijeenkomst waar twee dagen lang de helft van alle mensen verkleed rondloopt als ridder, elf, vampier, heks of ander fantasiefiguur. ,,Vaste ijkpunten zijn altijd de middeleeuwen en hekserij. Daaromheen organiseren we nu het thema piraten”, zegt beursorganisator Stefan Struik. Daarom komt bij de Haar een piratendorp en gaat in het meer bij het landgoed, voor dit weekeind omgedoopt tot Elfië, een piratenschip met vijftien kanonnen voor anker.

De fantasiewereld is erg in trek bij een grote groep mensen. Struik is zelf eigenaar van vier Elf Fantasy Shops in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Delft. Daarnaast geeft hij een tweemaandelijks tijdschrift uit over mythologie, spiritualiteit, en magische werelden. ,,Mensen hebben er af en toe de behoefte om een andere wereld in te stappen. Het is een vorm van escapisme. In deze wereld is alles al ontdekt, is alles redelijk overzichtelijk. Op deze manier zoeken mensen naar een nieuwe spanning”, vermoedt Struik.

Tijdens de fair treden onder voorbehoud speciale gasten op zoals de bekende fantasykunstenaars Boris Vallejo, Julie Bell en John Howe. Verscheidene acteurs, onder wie Terry Pratchett komen om te signeren. Wie ook komt is de Lord of the Rings-acteur Andy Serkis die de rol van Gollum vertolkte. Samen met enkele andere acteurs uit verschillende fantasyfilms houden zij lezingen in Elfië. Verder is er middeleeuwse muziek en zijn er Keltische bands uit Tsjechië, Zweden, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië.

Gezien de voorverkoop verwacht Struik dit jaar meer dan 20.000 bezoekers. Met dit soort evenementen gaat het er volgens hem niet meer om dat je je onderscheidt in prijs of kwaliteit, maar in het verhaal dat er wordt gehouden. ,,Het gaat om de belevenis die mensen kunnen opdoen. Daar zijn mensen in geïnteresseerd. Je verkoopt een droomwereld voor een weekeind. Opvallend is dat tijdens de Elf Fantasy Fair zeker de helft van de bezoekers zich in de meest bijzondere creaties uitdost.”

,,Het heeft vaak iets weg van Carnaval van Venetië. Het wordt ook wel de wereld van Tolkien genoemd. Sinds zijn boeken verschijnen, leeft deze wereld in het echt. Deze is alleen maar groter geworden door films als Lord of the Rings en Harry Potter.” Het evenement, dat iedere dag van 10.00 tot 19.00 uur wordt gehouden, speelt zich af rond een middeleeuwse en fantasy jaarmarkt. Daar kunnen bezoekers ambachtelijke sieraden, zwaarden, beeldjes, boeken en spellen kopen. Ook kunnen ze Keltische bieren drinken, drakenvliegeren of een authentieke hobbitburger eten en ondertussen kijken naar de fantasykostuumwedstrijd.

Reageer op dit artikel