nieuws

Kroeggids voor rolstoelkids

Horeca

Jongeren in een rolstoel hebben vaak een probleem als ze naar een hippe uitgaansgelegenheid willen. Winkels, restaurants of discotheken zijn meestal totaal niet toegankelijk voor rolstoelers. En al helemaal niet in Amsterdam, constateerde Hanneke Douw.

Daarom bedacht zij samen met twee studenten van de hogeschool Inholland in Diemen de uitgaansgids Wild Wheels. Daarin hebben ze vijftig hotspots in de hoofdstad onder de loep genomen en getest op rolstoelvriendelijkheid.

Burgemeester Cohen nam vrijdag het eerste exemplaar van deze ‘lijfgids’ voor jongeren in een rolstoel in ontvangst. Het boekje ligt gratis verspreid door Amsterdam. Douw heeft plannen om Wild Wheels ook in andere steden in het land uit te brengen.

Het viel de initiatiefneemster niet mee om het boekje samen te stellen. Veel uitgaansgelegenheden houden volgens haar in hun inrichting helemaal geen rekening met rolstoelers. ‘Vaak ziet het personeel ze liever gaan dan komen, want een rolstoel neemt alleen maar ruimte in.’

Toch heeft Douw nog veel adresjes gevonden waar jongeren met een lichamelijke handicap prima terechtkunnen. Hoewel sommige hotspots in de gids ook een kritische noot krijgen. Warenhuis De Bijenkorf komt bijvoorbeeld goed uit de bus, in tegenstelling tot een aantal winkels in de Kalverstraat.

In de categorie uitgaansgelegenheden scoren Hotel Arena, Paradiso en de Melkweg hoog. ‘Vooral in de Melkweg word je met zoveel egards ontvangen, dan gaan ineens alle deuren voor je open’, vertelt Douw.

Reageer op dit artikel