nieuws

kurhaus met eerste asperges

Horeca

Het Kurhaus introducéerde vorige week vrijdag de eerste Scheveningse asperges in het bijzijn van enkele prominente Hagenaars.

Chef Kok Koos van Noort van het Kurhaus woont in Limburg en is door z’n schoonvader, die in de aspergeteelt zit, geïnspireerd om een Scheveningse asperge variant te ontwikkelen.

Van Noort: Het is niet bij iedereen bekend dat asperges hun oorsprong vinden in het oude Egypte. Tijdens een vakantie in Egypte heb ik in de Nijl Delta heerlijke asperges geproefd met een ziltige smaak. 15 jaar geleden ben ik samen met m’n schoonvader gaan experimenteren om eenzelfde smaakvariant te ontwikkelen. Toen mijn directeur, Coen Masselink, hiervan hoorde vroeg hij mij of we ook een Scheveningse asperge konden ontwikkelen. Vandaag presenteren wij met veel trots de eerste, bescheiden, oogst van ongeveer 5 kilo.

De moeilijkheidsgraad voor ons zat hem in de juiste verhouding Schevenings zand en Limburgse grond. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor 67% Schevenings zand en een speciaal vitamine preparaat ontwikkeld door de Landbouw Hogeschool Wageningen heeft ervoor gezorgd dat de asperges zo vroeg in het seizoen geoogst kunnen worden.”

Alle aanwezigen waren het na de proeverij erover eens dat de enigszins zilte smaak van deze bijzondere asperge variant zich uitstekend laat combineren bij visgerechten.

Van Noort hoop de komende jaren de productie van de Scheveningse asperge verder op te voeren zodat ook export tot de mogelijkheden gaat behoren. “Wellicht dat ik hiermee mijn pensioen veilig kan stellen”” stelt de ondernemende Chef Kok van het Kurhaus.

Reageer op dit artikel