nieuws

MKB wil vergunningen drastisch terugdringen

Horeca

Een gemiddelde ondernemer in Nederland moet per jaar twaalf maal een vergunning aanvragen. In totaal worden jaarlijks 7,1 miljoen vergunningen aangevraagd door ondernemers. Dat kost hen aan administratieve lasten ruim 800 miljoen euro. Daarbovenop komt nog eens 500 miljoen euro aan legeskosten.

Werkgeversorganisatie MKB Nederland vindt dat het kabinet het aantal vergunningen en de daaraan verbonden kosten drastisch moet terugbrengen. De overheid moet vergunningen nog dit jaar toetsen op nut en noodzaak, aldus de organisatie in het dinsdag gepubliceerde rapport ‘De bomen en het bos’.

Al in 1996 concludeerde de Algemene Rekenkamer dat bijna 98 procent van de aangevraagde vergunningen wordt afgegeven, aldus MKB. De organisatie voor middelgrote en kleine ondernemers heeft de indruk dat de meeste aanvragen een formaliteit zijn.

Reageer op dit artikel