nieuws

pietje bell wordt musical

Horeca

De Rotterdamse kwajongen Pietje Bell spreekt negentig jaar na zijn ‘geboorte’ nog altijd tot de verbeelding van menig kind. Voor producent Ruud de Graaf een goede reden om een musical rond het personage uit de boeken van schrijver Chris van Abkoude te maken. De musical Pietje Bell neemt jong en oud mee terug in de tijd, al wordt hier en daar een modern tintje aan het verhaal gegeven.

,,Er zit in elk geval een vette rap in”, verklapt creatief producent Hans Cornelissen maandag in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam. ,,We gebruiken niet alleen muziek uit die tijd, maar er zitten zowel elementen van toen als van nu in.” Ook het taalgebruik wordt iets aangepast. ,,Je zult geen ‘slang’ anno 2005 horen, maar er wordt ook niet heel ouderwets gepraat. De kleding is wel uit die tijd, maar dan een beetje gemoderniseerd.”

De acteurs gaan hun karakters ook wat eigentijdser neerzetten. ,,Misschien dat ik Geelman wel een voorraadje dope laat hebben tussen zijn bruine flesjes”, lacht Johnny Kraaykamp jr., die de rol van de zure drogist voor zijn rekening neemt. Erik Beekes maakt van zijn personage Tante Cato een ,,stripachtig figuur”. ,,Ik krijg een uitgebreid kostuum aangemeten en ik ga er veel humor inleggen.” Musicalster en zangeres Brigitte Nijman gebruikt de zomer om de boeken over Pietje Bell te lezen en de films uit 2002 en 2003 te bekijken als voorbereiding op haar rol van Pietjes zus Martha. ,,Ik wil bepaalde kenmerken wel meenemen, maar ik wil Martha zelf inkleuren.” De actrice wil zeker haar Rotterdamse accent, dat ze zich al eens eerder voor een rol moest aanleren, weer uit de kast te halen.

De musical gaat 19 oktober in première in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam. Producent Ruud de Graaf heeft bewust voor de havenstad gekozen, omdat de verhalen van Pietje Bell zich hier afspelen. De voorstelling trekt daarna het hele land door. Na de 175 tot nu toe geplande voorstellingen eindigt de speelperiode van de musical op 30 april 2006 in Kerkrade.

Reageer op dit artikel