nieuws

Rechtszaak: vleesvervanger Valess valt vleesproduct aan

Horeca

De introductie van de nieuwe vleesvervanger Valess van zuivelbedrijf Campina drukt de vleesindustrie in het nauw. Zo erg dat afgelopen donderdag een kort geding voor de voorzieningsrechter in Arnhem dient.

Probleem is dat Valess zich op verpakkingen en in reclamespotjes fel af zet tegen vlees, aldus het Voorlichtingsbureau Vlees. Vooral de slagzin ‘Valess, lekker geen vlees, lekker van zuivel’ is het vleesbureau in het verkeerde keelgat geschoten. In het kort geding eist het bureau een verbod op reclame-uitingen waarin Valess wordt vergeleken met vlees.

Campina introduceerde Valess begin februari. Dit ging gepaard met een kookdemonstratie van de toenmalige werkloze sterrenkok Pascal Jalhaij. De vleesvervanger is gemaakt van melkeiwit en dat is voor de stevigheid aangevuld met voedingsvezels uit zeewier.

Inmiddels hebben een half miljoen huishoudens het product geprobeerd. De verkoopcijfers overtreffen de verwachtingen van Campina. Het succes in supermarkten wordt opgevolgd door een introductie van Valess in restaurants, cafetaria’s en in de catering. Deze introductie moet volgende maand plaatsvinden.

Donderdag 12 mei doet de rechter uitspraak.

Reageer op dit artikel