nieuws

Zuid-Limburg ‘open’ bij bezoek Bush op Château St. Gerlach

Horeca

Politie en bestuurders in Zuid-Limburg willen onder geen voorwaarde dat Zuid-Limburg tientallen uren lang ‘op slot’ gaat tijdens het bezoek van de Amerikaanse president George Bush op 7 en 8 mei. Dat heeft een woordvoerder van de politie Limburg-Zuid donderdag laten weten. Bush verblijft in het luxe horecaonderkomen Château St. Gerlach in Houthem van ondernemer Camille Oostwegel.

Vrijdag beginnen de gesprekken tussen afgevaardigden van het Witte Huis en de Amerikaanse ambassade enerzijds en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en de politie anderzijds over de te treffen veiligheidsmaatregelen. ‘We willen geen draconische maatregelen zoals begin dit jaar in Mainz, waar autosnelwegen tientallen uren werden afgesloten’, benadrukt de woordvoerder. Evenmin mag het gebeuren dat ‘de Amerikanen de regie over Zuid-Limburg overnemen’.

De Amerikaanse president landt op 7 mei met zijn presidentiële vliegtuig, de Air Force One, op vliegveld Maastricht Aachen Airport en gaat dan naar Château St. Gerlach in Houthem. Daarvoor moeten de A2, de A76 en de rijksweg Maastricht – Vaals worden afgesloten.

Maar als het aan de politie ligt geen dertig uur, zoals de Amerikanen dat het liefst zouden zien. ‘We willen niet dat Zuid-Limburg knarsend tot stilstand komt’, aldus de woordvoerder. ‘Bovendien is de A2 een economische levensader voor Nederland. De schadeclaims zouden niet te overzien zijn als dat zou gebeuren’.

Het bezoek van Bush aan oorlogskerkhof Margraten wordt door tienduizenden mensen bijgewoond, en dat is een ‘gigantische logistieke operatie’ op het kerkhof, aldus de woordvoerder. Koningin Beatrix ontvangt Bush in Margraten, moet er dus eerder zijn. Want zij is gastvrouw, Bush kan onmogelijk Beatrix opwachten, dat zou in strijd zijn met het protocol.

Ondanks alle drukte en veiligheidsmaatregelen moeten steden als Maastricht toegankelijk en bereikbaar blijven. ‘Het normale leven moet doorgaan, het is een druk vakantieweekend, we willen dus de overlast tot een minimum beperken’, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel