nieuws

Brussel gaat wijnplas bestrijden

Horeca

Europa gaat het overschot aan wijn bestrijden. Volgend jaar verschijnt een radicaal plan, stelde Europees Commissaris Fischer Boel (Landbouw) zaterdag in de Financial Times. Dat betekent dat Franse en andere boeren heel wat wijngaarden moeten rooien.

De Europese Unie kampt met een ‘wijnplas’ door de opkomst van niet-Europese soorten. Europeanen drinken bovendien gemiddeld minder wijn. De oogst in 2004 was ook nog eens uitbundig. Dat kost de Europese Unie veel subsidies.

Brussel besloot donderdag een grote hoeveelheid wijn uit de handel te nemen: 1,5 miljoen hectoliter Franse kwaliteitswijn en 4 miljoen liter Spaanse tafelwijn. Van de drank wordt brandstof en industriële alcohol gemaakt. De ‘crisisdistillatie’ is de eerste sinds 2001 en kost Brussel 145 miljoen euro.

Reageer op dit artikel