nieuws

Cafés massaal dicht door rookverbod

Horeca

Meer dan tweehonderd pubs in Ierland hebben de deuren moeten sluiten wegens het sinds vorig jaar geldende rookverbod. Duizenden banen zijn verloren gegaan na de invoering van het rookverbod.

Vooral cafés op het platteland zijn de dupe van de nieuwe regeling. De pubeigenaren willen maatregelen. Ze dringen er bij de overheid in Dublin op aan om zones voor rokers te mogen inrichtingen in hun cafés.

Sinds de invoering van het rookverbod eind maart 2004 is de gemiddelde omzet met 10 tot 15 procent teruggelopen. Totaal gingen er in de Ierse horecasector 7600 banen verloren, allen toegeschreven aan de gevolgen van het rookverbod.

Direct na de invoering van het rookverbod becijferde de Vintners Federation of Ireland (VFI), een georganiseerde club met meer dan zesduizend cafés, dat het verbod voor een omzetvermindering van zo’n veertig procent zou zorgen. Vooral kleine familiebedrijven zouden de dupe worden, zo waarschuwde VFI vorig jaar.

Reageer op dit artikel