nieuws

Cao-overleg onnodig op scherp door misbruik media

Horeca

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zet het cao-overleg onnodig op scherp. De werkgeversorganisatie misbruikt de media om druk uit te oefenen op het onderhandelingsproces. Dat zegt vakbond De Unie in een persschrijven naar aanleiding van een persbericht van KHN waarin de het laat weten dat de vakbonden niet bereid zijn mee te werken aan noodzakelijke vernieuwing van de horeca-cao.

‘Daarmee zet KHN het overleg onnodig op scherp en veegt ze alle vakbonden op één hoop’, aldus onderhandelaar Arie van Bokkem van De Unie in het persbericht. ‘Juist De Unie heeft bewezen innovatieve oplossingen te kunnen leveren per sector. Ook in 2002 heeft De Unie voor baanbrekende vernieuwing in de horeca-cao gezorgd.’

De Unie laat doorschemeren ook de harde lijn van collega vakbonden FNV en CNV te hekelen. En daarmee lijken de eerste haarscheurtjes in het vakbondcollectief een feit. Van Bokkem: ‘Tot nu toe heeft De Unie gekozen aan de cao-tafel voor gezamenlijkheid met de andere vakbdonen. Draagvlak van alle vakbonden is belangrijk maar geen op zich. Er kan een moment komen dat De Unie haar eigen verantwoordelijk zal nemen in het cao-proces.’

Met ruim honderdduizend leden praat De Unie mee bij ruim driehonderd cao-onderhandelingen. Daarnaast treedt ze op als collectieve belangenbehartiger bij fusies en reorganisaties, en als individuele belangenbehartiger op het gebied van werk, inkomen en persoonlijke ontwikkeling.

Reageer op dit artikel